Στην Δεξιότητα μαθαίνουμε την Ιστορία του Αργαλειού, αλλά και να υφαίνουμε όμορφα υφάσματα με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι και μοντέρνα.Ο αργαλειός ως οικιακό εργαλείο είναι αρχαιότατο και αναφέρεται από τον Όμηρο ως ιστός. Η Πηνελόπη ύφαινε τη μέρα και ξεΰφαινε τη νύχτα για να ξεγελά με τον τρόπο αυτό τους "μνηστήρες" ώστε να την περιμένουν ώσπου να τελειώσει το "διασίδι" της. Η θεά Αθηνά στην αρχαιότητα προστάτευε την υφαντική τέχνη γι' αυτό ονομαζόταν "Έργανη Αθηνά". Πολλά από τα δημοτικά μας τραγούδια είναι αφιερωμένα στον αργαλειό και την ύφανση.

Στα παλιά χρόνια σε όλη την Ελλάδα οι γυναίκες ασχολούνταν με το κέντημα και την ύφανση, φτιάχνοντας υφάσματα για τα ρούχα της οικογένειας, παραδοσιακά στρωσίδια και κουβέρτες, χαλιά και κουρτίνες, διακοσμητικά αλλά και πετσέτες προσώπου. Σε πολλά μέρη του κόσμου ο αργαλειός δίνει ακόμα και σήμερα το εισόδημα για να ζήσει μια οικογένεια.

Η σημερινή Ελληνίδα, μπορεί να αναπτύξει τη Δεξιότητα της στη δημιουργία εργόχειρων και να στισίξει το μέλλον της με τον παραδοσιακό αργαλειό.

 

Στηρίξτε κι εσείς την Δεξιότητα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους παρακάτω τρόπους:

Με τραπεζική κατάθεση AtticaBang: IBANGR82 0160 8870 0000 0008 5107 046

Με αγορά χειροποίητων ειδών Βάπτισης – Γάμου http://dexiotita.gr/vaptisi/bobobieres-baptisis

Με αγορά από το E-SHOP http://dexiotita.gr/proionta/paramithi

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6945554988 και στο e-mail: info@dexiotita.gr


 

Οι Χορηγοί μας